advertisment

Monday, July 9, 2012

fyp oh fyp

assalamualaikum smua...lama giler x tulis blog...bnyk bnda nk tulis tp ms x mngizinkan..cewahhh..alasan bnyk..em nk cite psl pe ek???tngh bosan nie...xde wat benda..skrg nie tgh musim2 org dok wat fyp..termasuklah kwn sy kat sblh nie...tekun, khusyuk dn tawaduk btol...smpai xnk angkt muka dh...bg sesape yg xtau fyp tu pe it's stand for final year projek..sy pnya dh siap tp xtau la nape ati cm x sdp je..org lain pnya smple smpai ratus2 tp gue...huhu...nk jmpa prof dia busy, ayooooo...nk tau sy wat psl pe???ha mesti korng xtau punya pebenda hewan 2 kn???sy buat psl landak laut...hewan yg eksotik..kwn sy kat sblh nie pl buat psl manthis shrimp or udang lipan...bnda dia pun dh memang mcm lipan, muka dia pun dh mcm lipan..wakakakakakaka...jgn mare ye bpk...apa yg sy kaji???sy kena kaji apa yg dia mkn..sbb xde lg org kji psl spesis nie...kiranya sy la perintis..hehehe..bngga lak...susah tau, bkn snang, dh la dia mkn mcm2..ble dh msuk perut, digest apa je yg tinggal..tp alhmdulillah la dpt sample yg fresh, so dpt la tngk pe yg dia mkn...naik juling mata tngk bwh mkroskop 2...dahla rabun, makin rabun la gamaknya...huhuhuhu...kwn sy yg wat udang pun kn tngk pe yg dia mkn...2x5 la ktorg nie...tp memang menarik la buat bnda yg org xpnh buat..dh siap nanti bley masak..sdp..nyum nyum..hehe..ok la...takat nie je la dlu...dlm blog akn dtg sy akn cite detail lg psl udng lipan n lndk laut...something interesting bout this two species...daaaaaa

Wednesday, January 18, 2012

sekolah...

assalamualaikum smua...slamat bercuti!!!...horey2..akhir sem 5 yg memeritkan dan memenatkn berakhir jg...hohoho...asenya mggu nie mggu2 bdk2 IPTA/S abis final exam kn...pasni bley la relax...tp nk kena standby utk final project pl...geng2 akua cmne???dh ready ke???hehe...skrg nie dh ada kat umah...nk enjoy dlu..dh hmpir smggu jg la...ari pertama kat umah, mengimbas balik knangan lm...aritu bgn pg, nk solat subuh dlm mamai2 2 nmpkla adk2 tgh siap2 nk skolah...nmpk adk yg bongsu lelaki...bru drjah 1...smgt btol...dgn bju putih, stokin cntik lg...hensem2..haha...ble tngk dia teringat blik ms sy drjah 1 dlu...ari pertama skolah mak tolong pakaikn tudung...memang serebeh gle la dlu...apa pun xtau...dh siap, breakfast, pastu ayah hntr g skolah...ari 1st skolah, ayah eman dr pg smpai balik..dia duk kat tpi tngkap...ms 2 memang tkut..ase nk nanges, nk balik...diam je spjg ari...xckp...innocent gile time 2....yela dh la xpnh skolah tadika...tup2 msuk drjah 1...dudk pl kelas no 2...skolah 2 pl rmai anak2 wrga asing...ada yg dok tngk pensel case tnya mcm2...ckp la jg dlm tkut2 2...esokny ayah dh xtmn dh, g sndri dgn ayah kwn...dh ok ckit...malangnya ari ke-2 kena food poisoning...balik muntah2..abis keta org 2...adoi malang btol...esok cuti kejap...hahaha..ngelak xnk g skolah...ari2 yg di lalui kat skolah 2 ok la...bley thn...yg klakarnya ms bdk2 dlu, xde sape brani g tnds sorng2....ada la bdk2 buat cite kat dlm tndas ada hntu...gelap...pl 2 ada cite sorng bdk kena gigit antu kat tgn dia...ada bekas gigit wrna putih..siap tnjuk lg...tp tngk mcm kena kpur je pun..maka nangis2 la bdk 2 ketakutan...adat la bdk2 ble dgr je trus tkut...mcm 2 la dgn sy, tkut pnya psl smpai snggup thn nk buang air smpai blik umah...memang ms kecik dlu pengecut gile...kat class pun cikgu ckp tnduk je mcm nk msuk bwh meja gamaknya...mulut ni berat bebeno nk ckp...ckp sptah jwb sptah...ms kecik2 dlu agak tembam jg..org asyik dok cubit pipi je,,,xtau la pe dosa pipi 2...tp seriously ktorg adk beradik memang xpnh skolah tdika...dri sy smpailah adik no 6..no 7 n 8 je yg merasa..tp xpe...alhmdulillah smpai juga ke menara gading...darjah 1 dlu memang seronok...zaman knk2 yg penakut...tersenyum sndri ble ingat balik...ble pndg adk je memang ingat blik la memory 2...kalau sy bgtau nm skolah 2 mesti korng xtau kn...nk tau???ok nama skolah tu Sekolah Kebangsaan Tebrau Bakar Batu...sape yg asal kat c2 mgkin tau la...tp memang rmai wrga asing kat stu..tp dgn cra hala la..bkn haram tau...nm yg sy ingat smpai skrg Heryanto...ui hensem bdknya..haha..tp xtau la mcm mn dia skrg...nm2 ckgu kat situ pun sy ingat lg...skolah 2 pun skrg dh cntik...apapun start dari hri prtama skolah, stiap knangn dan stiap peristiwa mngajar sy utk jdi manusia yg brguna utk ms dpn...sekian...peace=)

Friday, January 6, 2012

kawanku, adikku

asslamaualaikum wbt..apa khabar semua...rsanya dh lm xupdate blog nie...maklumlah busy dgn final exam...rasa nk tercabut kpla nie...bnyk bebeno nk di baca...mcm2 gy bdk2 nie...spjg 3 taun blaja nie bnyk bnda berlaku..yg pahit maung yg manis leting semua ada...suka duka dgn kwn2 merangkap adk2 la kn sbb bawah umur....sy trtarik nk cite psl seseorng nie...dia nie bdk yg baik, pndiam je, sopan, pemalu...dulu la...skrg dh x...knp????sy sndri xpsti...tp stelah melalui sesi prbncngn yg rumit dptlah di simpulkn bhwasanya dia ada masalah jiwa...kot la...heeeee...kecelaruan jiwa...seriously said i respect this guy...he is very nice person...but maybe because of friendz or environment he have changed a lot...dia bkn lg seorng yg pemalu, sopan...smpaikn ada sorng member kt dia dh ilang respect kat mamat nie sbb dia langgar semua prinsip dia...dia ada ciri2 utk jd seorng ketua keluarga yg baik...tp skrg smua tu dh xde...sngt sedih sebenarnya krn dia ada pakej yg lengkap...dia dtg drpd keluarga yg baik...kalau sblm nie dia bnyk menyebarkan syi'ar islam dlm blog dia..tp skrg dia dh x update lngsung blog dia...smpai dh berkulat....di mana letaknya iman seseorg smpai mudah sngt hanyut dengan duniawi...pntg lihat apa org sekeliling dia buat, smua nk ikut w/pun dia tau bnda itu salah...ms inilah Allah nk uji iman kita...hope dia sedar yg perubahan dia tu more kpd perkara yg negative....gain back respect from people...it's not to late..u still have time brother...wassalam...

Saturday, December 17, 2011

banjir......




























asslamualaikum.....lm rasanya x update blog nie...kekangan masa yg xdpt di elakkan....tp arini dpt juga la luangkan masa utk menulis....apa khabar semua....musim2 ujan nie sejuk je ase kn...sy pun dh mcm nk kena flu....kalau tngk kat gmbr 2 agak2 pe yg sy nk tulis???kalau nk tau 2 lah keadaan umah sy last week...umah sy di landa banjir...abis semua umah yg de kat area situ...ujan lebat sokmo...air bley kt tnggi jg la...parat pinggang....sblm 2 biar sy trngkn dlu apa itu bnjir....banjir adlh keadaan air yg menenggelami atau mengenangi sesuatu kwsn atau tmpt yg luas.....ha 2 la dia banjir...alhamdulillah tiada kmlngn nyawa..tkut juga la kn...nasib baik juga angsa n arnab kat umah 2 slamat...siap jd kwn baik lg...hehehe...gmbr kat ats nie ms proses pemindhn di jlnkan...keta ummi sy xley nk kluar, so kena la tolak...tayar keta pun xnmpk...pnggan mangkuk semua kena kuarkn dr almari...peti ais pun terbalik...xtau la ok ke x...sblh umah sy 2 umah abg spupu, nasib baik xbnyk brg....alhmdulillah air dh mkin surut...proses pengeringan umah pun dh di jalankan....tp penat wo nk kemas....nk keringkan kapet lg...nk cuci dinding lg, lap lntai lg....xpe ummi nanti akak balik akk tolong kemas....don't worry...apa yg berlaku nie fenomena alam...sekarang pun tgh musim tngkujuh...kat umah sy 2 ujan sentiasa turun cuma xsampai bnjir la....sblm sy akhiri nukilan sy nie sy mngucapkan takziah kpd mangsa2 bnjir yg lain...anggap la ini smua ujian Allah..pasti ada hikmah di sebaliknya....sekian, wassalam....


Thursday, August 25, 2011

kehilangan yg di tangisi........

bismillahirrahmanirrahim.....assalamualaikum semua....rasanya dh terlalu lm sy x bk blog nie...dh lm xupdate...sejk akhir2 nie xde mood nk bk...mgkin jg sbb xde crita yg nk di beri....ramadhan dh hmpir tiba ke pnghujungnya...mcm mn dgn kwn2 smua...ckup x pose????mn2 yg x ckup 2 nanti jgn lupa gnti ye...lps nie syawal mnjelma...tp sy rs raya taun nie x smriah taun sblumnya....blik kmpung pun dh xde serinya...penghuninya dh tiada utk selama-lamanya....dia pergi menemui pnciptanya dan begitu jg aku yg akn berjumpai dgnnya suatu ms nanti....tanggal 21 Ogos 2011 bersamaan 21 ramadhan aku kehilangan nenekku...dia pergi utk selama-lamanya...pemergiannya pada 10 mlm terakhir ramadhan...usai selesai solat isyak, pakcikku mndpt pnggilan dr pihak hspital mengatakan yg nenekku sudah tiada....dia menhembuskan nafas yg terakhir tepat jm 1.20 pg setelah bertarung melawan kesakitan...aku sukar utk menerimanya kerana aku yakin dia akn smbuh...aku bercerita dgnnya yg aku akn pulang beraya di kmpung...dia gmbira bila mndgr cucu2nya akn plng beraya...nenekku memang sukakan suasana riuh krn ianya mngubati kesunyian jiwanya...aku terkilan krna dia pergi ketika umat islam sibuk berpuasa....aku msih ingat dia juga mahu berpuasa w/pun keadaan kesihatannya x mngizinkan...begitu kuat semangatnya...aku msih ingat swaktu pertama kali smpai di hospital. aku amat terkejut pabila menlihat wajahnya yg tidak seperti sebelumnya...kulitnya melecur...matanya x dpt dibuka...bibirnya bengkak dn pedih...aku terkesima menahan sebak...dia bertarung melawan sakit...aku menangis...pd ketika itu, aku berniat aku xkan sekali-kali meninggalkan dia....selama 2 mggu aku mnjaganya...memberinya mkn dn mnum...berbual dgnnya w/pun adakalanya dia sukar utk brckp,....tetapi nenekku memang seorg yg kuat smngt...semua org mngatakan aku beruntung dpt bersamanya di saat dia akhir hidupnya tetapi mereka x tau aku menangis setiap kali aku melihatnya...setiap kali dia nk mnum,dia terpaksa menahan pedih yg teramat sngt, stiap kali dia menelan ubat dia terpaksa bertahan kerana rongga badannya melecur, tekaknya luka sehingga mengeluarkan darah...aku hnya mampu menangis setiap kali dia mngerang kesakitan...pada ketika itu aku tidk rs malu pd mereka yg melihat....aku kagum dgn smngtnya yg x tnggal solat w/pun dlm keuzuran...dia hnya mampu bersolat di dlm ati krna x mampu utk duduk dn membuka mt...seleruh bdnnya pedih...dia tau aku menangis...tapi aku cb utk kawal agar x didengari olehnya...setiap kali aku nk bersahur atau berbuka, aku akn duduk di luar, dikaki lima...aku x snggup mkn di hadapannya...dia xboleh nk mkn krn mulutnya luka truk...lidhnya di penuhi ulser....smpai pd 1 tahap aku hilang selera mkn...pernah suatu hari, dia cb utk membuka matanya...dia memaksa tangannya utk membuka mata...aku berkata"nyai janganlah buat mcm 2,nanti lmbt baik"...tau x apa dia jwb.."nyai pun nk tngk juga mcm org lain"...dia selalu tnya "hri ni hari apa???skrang pukul berapa???"....air mataku gugur utk kesekian kalinya...aku mnjdi seorg yg sngt sensitiv....bila dia bertnya knp dia jd mcm 2, aku hnya mampu mnjawab "ini semua dugaan allah, allah nk uji kita"....kadangkala dia mngadu dia lapar, tp aku x dpt berbuat apa2...bila aku bertanya "nyai nk mkn???"...dia pasti x nk...kadang2 dia trsa nk mkn mcm2..pernah skali dia mnta nk mkn buah limau, rojak, buah manggis, air cendol, ais krim...semua 2 mknana kesukaan dia...tapi dia hnya mampu mngambil baunya shj...ms hri sbtu rmai anak dn cucu dia dtg melawat...katil nenek la yg pling riuh skali..nurse pun xbley nk buat apa2...ms 2 memang nmpk dia shat...sbb dia memang suka suasana bising...makcik sy buatkan bubur barli...bnyak dia mkn...dia thn juga sakit...dia x peduli...sbb dia tau anak2 dn cucu dia ada...ya memang aku beruntung krn mnjaganya..saat2 akhir tu aku dpt berbicara dgnnya, mendegar dia ketawa dn tersenyum...sblm dia msuk icu, dia smpat berkata kpdku yg dia nk balik ke rumahnya sndri....ms dia nazak aku smpt berada di sisinya...sempat membisikkan kalimah Allah di telinganya...dlm kepayahan ant sdr dgn tdk dia cb utk menyebutnya...aku bacakan yasin dn doa...pd maghrib 20 ramadhan, dia nazak, ms iu kurasakan masanya dh smpai, tapi dia kuat smngt...dia cb utk melawan sakitnya...dia seolah-olah menunggu kedatangan seseorg...pd ketika itu, hnya ada sorng anaknya yg x hadir...makcikku...dia tnggal jauh dn dia jg sakit...dia menangis teresak-esak bila aku mngatakan nenekku menunggu kedatangannya bersama kuih rempeyek...nenenkku teringin sngt nk mkn, dia suruh makcikku membuatnya...dia meminta aku mnyampaikan pesanan terakhir meminta ampun dn maaf..halalkan air susu yg di minumnya...pagi 21 ramadhan, dada nenekku berombak...tekanan darah dn nadinya semkin menurun dn dia mnghembuskan nafasnya yg terakhir....aku cuba utk merelakan pemergiannya w/pun rasa terkilan itu masih ada...masih jelas terbayang raut wajahnya tatkala dia tersenyum...masih terngiang-ngiang suaranya ketika dia bercerita...dlm keadaan sakit, tidak sekalipun dia melupakan rumah dan anak2nya...masih terdengar kalimah suci keluar dari mulutnya ketika di bersolat...masih terdengar permintaannya utk berpuasa w/pun dia x mampu...malam ini air mataku tumpah lagi...aku tidak akn melupakan semua itu sehingga aku menutup mata utk selama-lamanya...semoga allah mncucuri rahmat ke ats rohnya...amin...Al-Fatihah

Saturday, July 2, 2011

buah markisa......




asslamaualaikum semua.....bertemu lg....heeeeeeee.....tau x buah apa kat ats 2????ala msti dh tau kn...terang2 nmpk tjuk kat ats....coretan yg lps sckp psl buat kek...hari nie pl nk ckp pasal khasiat buah markisa atau buah susu atau scientific name dia Passiflora edulis.....buah nie ummie sy tnm kat blkg umah....skrg nie memang tgh berbuah lebat...kwn2 ummie sy semua dh cop..kak ani sy nk, sy pun nk, masing2 nk semai kat umah katanya...tp xsmpt bg semua dh msuk dlm prut sy...hehehehehe....sbb sdp sngt....ummie sy memang syg pokok nie...isi dia memang sedap...masam2 manis...nk tau isi dia mcm mn???ha gmbr kat ats 2 la isi buah markisa yg dh masak...yg gmbr kat ats nie blom masak lg...isi pun kelat...buah markisa yg dh msak wrna nie merah keunguan...biji dia sngt crunchy...kalau gigit memang bunyi mcm mkn kopok...sy xgigit telan trus msuk perut......heeeeeeeee....nk tau pe kebaikn buah nie...ha antr kbiakan dia bley elakkan smbelit, kejang otot, insomnia (patut la snang je nk tido), gangguan haid, batuk n serak...menurut kajian oleh penelitian invitro di University of florida ekstrak buah markisa kunig bnyk mngandungi fitokimia yg boleh membunuh sel kanser....fitokimia nie atau nm lain karatenoid.....selain itu, markisa juga kaya dgn vitamin B n potassium yg melegakan system saraf .....markisa nie bley menyembuhkn gejala alergi, memulihkn liver n ginjal, dn kekuatan antibodi dlm darah...yg menariknya markisa bley memishkn, mnyaring n membuang racun dlm tubuh...bg yg memntingkn kulit wajah buah markisa nie bley membntu prtumbuhan sel muda pd kulitn sumber vitamin C yg sngt tnggi....so mcm mn???bnykkn mnfaat dia...sbnrnya buah2 mcm nie bgus utk pngmbilan kita dlm diet...sy jarang nmpk buah nie di pasaran....xtau la klau kat tmpt lain de jual, tp kat tmpt sy xnmpk lg la....tnm sndri la ye...lg senang...pokok nie dia mnjalar....so kalau nk tnm cri tmpt dia bley jalar mcm ummie sy tnm kat pagar....rsnya smpi sni je dlu ye....jmpa lg...sekian, wassalam..................

Friday, July 1, 2011

kek kukus horlick






assalamualaikum semua...hai...apa kabo???harap2 semua chat la ye....dh lm rsnya x update blog nie....sbuk kumpul idea....hehehehe...so how life???getting better n better....hope cuti korng semua terisi dgn bnda yg b'faedah la ye....meh dgr cite sy...smlm ktorg adk brdik buat kek...kek kukus horlick...tetiba ase nk buat...kbtulan kwsn tmn umah sy ada wat famili day...ada prtndingan wat kek...kitaorg ni dh berkurun xbuat kek...so try la buat....nk tau resepi dia???ok mcm nie

bahan2:
250gm mentega
120gm susu krimer manis
120gm gula kastor
70gm serbuk horlick
50gm jem buah-buahan
5 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
130gm tepung gandum ( diayak)
1 sudu teh serbuk penaik (diayak)
pewarna merah

cara nk buat dia:
*sdiakan pngukus n isikan air sbnyk 3/4 pnuh. jerngkan hingga mndidih
*pukul mntega n gula kastor hngga kmbang n berkrim. masukkn telur sbijik-sbijik smbil pkul hngga sebati
*satukn susu krimie n jem buah. masukkn dlm adunan mntega. kacau hngga rata
*then masukkn bahan yg di ayak sdikit2 n serbuk horlick. tuangkn pwrna merah n digaul rata
*tuangkn adunan dlm loyang n kukus slm 45 minit.

ha 2 la bhn n cara nk buat...oleh krna xde serbuk horlick so kami gnti dgn serbuk koko...sbb tula wrna coklat...heheheheheheheh....xsngka jadi kek yg kami buat...sorry la xdpt nk bg korng rase..heheheheh...dh dpt resepikn, bley la cb buat kat umah ye...smoga berjaya...tata...wassalammmmmmmmmmm............

Sociable